Saturday, June 12, 2010

Mesej Berantai

 kali ni entry aq panjang berjela...singgah dan baca la wahai umat ISLAM :



CONTOH 1:

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Malik, Ya Qudus, Ya Salam, Ya Mu'min, Ya Muhaimin, Ya Aziz, Ya Jabar, Ya Mutakabbir
Kirimkan mesej ini kepada 9 org Islam, Insya-Allah akan mendapat berita baik esok. Jika kamu tidak menghiraukan maka akan mendapat musibah dan nasib yg buruk selama 5 tahun. Apakah anda tidak mahu mengorbankan 9sen krn asma ALLAH..dalam 1 hari anda akan mendapat REZEKI yg tiada tara jumlahnya..Jgn dipermainkan demi ALLAH ini amanah dan jgn hapuskan sebelum dihantar

CONTOH 2:

Yaasin, Walqura-nilhakim. Innakala minalmursalin. A ' lasiratil mustaqim.
   Tanzilal azizirrahim. Litunziraqaumamma unzila aba uhum fahum ghafilun.
   Kirim surah Yaasin ini kpd 7 insan berugama islam. Insya Allah esok saudara/i
   akan menerima khabar yang baik, gembira dan rezeki anda sentiasa berada di tangan anda.
 
    JGN DELETE, Ini betul2 jadi kenyataan.







masih lagi ke korunk dapat mesej2 sebegini rupa di telefon mudah alih atau di sudut2 ruangan komen korunk?
aku bukan la handal sangat nak berkata-kata soal agama...juz aq nak kongsi2 kan la bagi yg masih mengamalkan mesej berantai ni...
since kalau Islam sedang ditimpa pelbagai musibah seperti sekarang....kisah2  ISRAEL melakukan kekejaman terhadap org Islam...kita yg berada kat Malaysia ni hanya mampu berdoa dan bertawakal kepada Allah je untuk selamatkan org2 islam di sana..
tapi yang membuatkan aq tak puas ati la bile mesej2 macam ni masuk enset aq...tak salah jika niat mereka baik untuk mendoakan kesejahteraan orang lain..tapi yang aq nak cakap kan bila korunk anta mesej ni dekat 7-9 org..ibarat korunk mempercayai musibah akan menimpa diri korunk atau bla...bla...bla...
apa2 pun aq kongsikan sedikit info kat bawah ni buat tatapan semua :

untuk surah Yaasin yg ada kat atas tu sila perhati baik2 :

1)   Once, kita forward email @ SMS sebegini, kita dah percaya
(beriktikad) bahawa dengan kudrat sy menghantar SMS ini, sy akan dapat
khabar baik & rezeki. Bukan Qudrat & Iradat ALLAH.
 
2) Tanpa menyemak, kes ini terdapat kesalahan ejaan pada ayat dari surah
yaasin ini. Sila semak Litunziraqaumamma unzila aba uhum fahum ghafilun.
Org yg tiap2 malam baca surah yaasin pun boleh terkesima dengan kesalahan ejaan ini.
 
3) Kesalahan ejaan unzila yang sepatutnya unzira ini, berlaku dlm kedua2
email & sms yang saya terima. maka saya pasti ianya disengaja
kan . Tapi atas dasar apa? Kalau kita perhatikan unzila aba uhum
ini bermaksud = di TURUNkan BAPA Kamu. Bapa = father. Saya khuatir ia
mahu menyelindungkan ayat ISA yang diturunkan??? sedangkan maksud YAASIN
yang suci tadi adalah terlalu amat jauh dari ini!!!AWAS! buat semua muslim!.

Pesanan ringkas,
 
Apa saja yang bersifat surat berantai, tolong tolak.
 
Apa saja yang melibatkan perkara2 shortcut, tolong tolak. kalau sy send
sms dapat pahala, kalau sy reply dapat rezeki - Ini perkara serious beb, ini
AQIDAH!
 
Apa saja yang melibat kan ayat2 Al-Quran. Tolong semak!
 
Kalau ada org dtg rumah ke rumah, jual ayat quran pun tolong tolak. Jam
ada ayat QURAN ke...
 
Orang buta minta sedekah - sedekah boleh bagi - tapi kalau dia bagi
sticker ayat QURAN, tolong bagi dia balik.
 
Kerana kita khuatir, di sini bermulanya benda2 yang tak betul.
Kerana saya pernah dapat ayat seribu DINAR yang salah eja ini selepas
bagi derma kat sorang pakcik tu!! ( ni bukan aq yg kena ukeyh )
 
Kat sekeliling kita dah banyak org cuba pesong kan AQIDAH kita secara
halus, pesong ayat Quran! Walaupun mereka takkan mampu
menghapuskan KALAM ALLAH ini. Tapi kita sebagai umat ISLAM mestilah
Peka!!
 
Ayat2 Al-Quran bukanlah selayaknya di perjual beli. TAK semurah itu
BEB!! Kalau nak bagi apa saja yang ada kaitan ngan ayat Quran,
sepatutnya FREE! Jam Quran ke, ape ke, bagi free le! Unless kita betul2
sure yang kualitinya baik, ayat nya disemak maka OK! MENJAJA
AYAT2 QURAN dgn cara sebegini adalah, menempatkan ianya bukan pada
tempat. Ia bukan balasan utk kita menderma RM1.
 
So, tolong le sampai2 kan pesanan sy ini, semoga ALLAH yang lebih layak
nak balas kat kita, rezeki ke, berita gembira ke?... So ape
lagi... send le kat 7 org ke, 70 ribu orang pun takpe...


semoga ALLAH selalu melindungi diri kita smua...AMIN~~ Print this post

4 comments:

miss fieqa said...

yew yew ! betul kakak !
tuh smue antara usaha nak hancurkan umat Islam jeh.
ayah fieqa tak kasi tau fieqa forward-forward msg cmtuh.

btw, entry nie bagus kak ! gud info ! :)

cik aiEnZ said...

:D juz nak berpesan2 je pada sesiapa yg wat kje2 camni

Rowena Chasez said...

dulu wena selalu dpt msg cmnie..
huhuuu..
skrg dh kurg dh..
wena xforward pon msg2 gnie..

cik aiEnZ said...

ta payah powed pown
ingt kan dulu je dpt msj ni
upe ny dpt balik
aisehh diorg ni
ta paam base tul
huhu

Post a Comment

pengikut